Aleny és un petit nucli rural, dalt d’un turó, envoltat de camps de conreu i boscos de roures i alzines, un paisatge ondulat i amable on la família de Cal Farrés porta moltes generacions treballant la terra. A les seves cases d'agroturisme es pot gaudir de la natura, relaxar-se, tenir la sensació que tot el temps és a les vostres mans, i que hi ha un munt d'experiències que us estan esperant.
Entrevistem la Mireia Bertran, propietària de Cal Farrès:
Parla'ns sobre el teu establiment...
A Cal Farrés som pagesos des de fa moltes generacions. L’any 2000 aproximadament vam decidir iniciar-nos en l’agroturisme, i vam transformar les antigues estances per als animals en dues cases rurals: Les Corts i La Farraja.
Estem ubicats en un petit nucli rural, Aleny, que pertany al municipi Calonge de Segarra, a l’Alta Anoia. És una terra encisadora, de turons amb boscos de roures i alzines, i camps de cultiu.
El que més ens agrada de l’agroturisme és la relació amb els nostres clients: donar-los un tracte proper, familiar, i fer que es trobin còmodes i ben acollits durant els dies que passen a casa nostra.
Què aporta l'entorn? La gent hi va també perquè hi ha mar, muntanya, llocs històrics o culturals a prop?
Som a terra de pagès, les nostres cases estan envoltades de boscos i camps de cultiu. Des de la mateixa casa podreu veure el Miquel, el meu marit, treballant els camps; i si us hi acosteu us explicarà de prop la feina de pagès.
A més, durant molts segles la nostra terra ha estat terra de frontera, per això hi trobareu també moltes torres i castells. És una zona ideal per fer senderisme i visitar petits pobles, amb l’afegit que estem a poc més d'una hora en cotxe de Barcelona.
Quin tipus de públic ve normalment al vostre establiment?
Els nostres clients vénen bàsicament a descansar. La pau que es troba aquí no té preu: nits silencioses, cels estrellats i despertar-se amb el cant dels ocells. El temps es multiplica.
Tenim tot tipus de públic, però potser el més freqüent és el familiar; els nens s’ho passen de primera a la piscina i a la sala de jocs, i els grans fan festa amb la barbacoa. Tenim l’avantatge d’estar molt a prop de Calaf, on hi ha unes carnisseries i xarcuteries de primera qualitat.
Quina és la millor època per anar-hi?
Cada època té el seu encant, i els paisatges canvien molt, ja que els cultius tenen les estacions molt marcades. Potser la primavera és la més espectacular, sembla que estiguis en un mar amb un suau onatge on hi ha tots els tons de verd.
Què recomaneu a una persona o persones que estiguin pensant en anar a un establiment d'aquest tipus?
Venir a fer agroturisme és una molt bona opció. Els nostres clients poden conèixer el territori, veuen un altre tipus de vida, i sobretot gaudeixen del temps. Poden visitar un entorn molt autèntic, poc turístic; t’apropa a la gent i veus la diversitat del nostre país. És una forma de turisme slow.