Actualitat

Descobreix la tradició gastronòmica del Solsonès

El Solsonès és una comarca que ha sabut conservat les arrels i les tradicions, un indret on podem gaudir de gegants, de natura, de patrimoni i, com no podia ser d'una altra manera, d'una gastronomia intensa, basada en la terra: bolets, carns de caça, formatges, mel, trumfos, tòfones... 

La gastronomia és una de les moltes formes de conèixer un poble. Ens parla del seu entorn, dels productes de la terra i del conreu, de les tradicions culinàries heretades generació rere generació i, en un plànol més profund, de la forma d'entendre i viure la vida. A més, a l'hivern ve molt de gust gaudir d'un bon àpat a taula al finalitzar alguna de les innumerables rutes naturals que ens ofereix la regió. Per això, en aquest article us recomanem descobrir el Solsonès a través dels seus sabors.

 

1. Bolets

Cada any a la tardor centenars, si no milers, de boletaires fan via cap al Solsonès per caçar bolets. Per als qui no tenen ganes d'endinsar-se al bosc, Solsona organitza cada any la Fira del Bolet i el Boletaire, on trobareu fredolics, camagrocs, múrgoles, rovellons i llenegues acabats de collir, i en qualsevol cas durant tot l'any podeu trobar els deliciosos bolets de la regió tant en conserva com dessecats.   

 

2. Carns i embotits

El Solsonès és terra de boscos i masos. Hi trobareu una excel·lent varietat de carn de caça, com el senglar o la llebre, i de masia, com el conill, el pollastre de corral, el xai o la vedella. Us recomanem tastar plats típics com el conill amb allioli de codony, el civet de llebre o senglar, la botifarra a la llosa o el «blat pelat», que s'elabora amb porc. Feu-vos també amb algun dels embotits típics de la zona, com el donegal blanc o negre, fet amb porc i tripa, la llonganissa o el fuet.

 

3. Trumfos i tòfones

Al Solsonès, especialment a Odèn, es cultiven unes patates de muntanya d'una excel·lent qualitat, i que serveixen com a base de molts plats típics de la zona. Si hi aneu al novembre podeu acostar-vos al Mercat del Trumfo i la Sal d'Odèn. A Solsona també és molt típica la tòfona o trufa, tant la d'estiu o tòfona blanca, com la d'hivern o tòfona negra, molt valorada a tot arreu. Cap al març a Solsona podeu visitar la Fira del Trumfo i la Tòfona.

 

4. Formatges

L'elaboració de formatges artesans té una gran tradició a la comarca. Si teniu l'oportunitat, aneu al Santuari del Miracle i visiteu La Formatgeria, ubicada a les antigues cuines del monestir. Hi trobareu formatges artesans i iogurt elaborats allà mateix, i altres productes d'artesans de la zona. A Solsona s'elabora un dels millors formatges de Catalunya, el Puit Rústic, fet amb llet crua d'ovella, de pasta tova i crosta florida.

 

5. Pèsol negre

Tot i que és més abundant al Berguedà, a moltes zones del Solsonès trobareu també el tradicional pèsol negre. Aquesta varietat, que es va començar a cultivar fa més de tres segles, té un sabor profund, intens i aromàtic. Hi ha un complet receptari dedicat a aquest producte, i el podeu trobar dessecat durant tot l'any a molts comerços de la zona.

 

 

Cinc tastos per assaborir la tradició gastronòmica solsonenca. Però n'hi ha molts més: ous de pagès, mel de bosc i de muntanya, i elaboracions de pastisseria com la coca o les bales de trabuc. Bon profit!

 

 

Agroturisme: on podeu allotjar-vos?

La Coma i La Pedra - Allotjament

Cal Tarrés és una antiga casa de poble restaurada durant l’any 2004. Està situada a La Coma, un municipi del Pre-Pirineu, d’uns 230 habitants i que es troba a 1.000 m. d’alçada. La Coma i La Pedra Poble pintoresc i terra verda son caracteristiques reconegudes d’aquest municipi, el tercer de la vall de Lord, val la pena passejarse per les fonts del riu cardener o guarirse a la font de la puda amb les seves aigues medicinals.

Altres noticies

  • Plaça de l'Esglesia Horta de Sant Joan Terra Alta
    La Terra Alta és una comarca amb moltes facetes. És una terra de pagesia, de vins, d'oli, modernista, històrica, natural... Una terra inacabable que, per descomptat, dona per a molt més que un
  • Turisme a Osona
    La comarca d'Osona, al centre del triangle entre el Pirineu, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Costa Brava, ens ofereix un paisatge interior molt ric i variat, amb muntanyes, serralades, boscos
  • Turisme a Alella
    Cal dir que el Maresme sempre ha estat estretament lligat a la mar? El propi mot ja ens ho deixa veure: del llatí maritima, ‘de la mar’, maresme o maresma és una regió de costa baixa, sovint inundada
  • Parc Natural del Montseny
    Quan sentim a parlar del Vallès, el més probable és que ens vingui al cap el passat industrial, tèxtil i modernista de moltes de les ciutats de la zona. Tot i que és una bona forma de descobrir-ho,
  • La Barraca
    El Delta de l'Ebre és un espai natural únic a tot Catalunya. Hi passen unes 400 espècies d'aus durant l'any, a més de la fauna i flora habituals, i les llacunes i platges verges quilomètriques que hi
  • Montsià
    Per a un bon viatger, hi ha mil i una formes de descobrir una regió. La història, la cultura, l'art, el paisatge, la gent, els costums..., i per suposat, la gastronomia. Aquesta és la nostra proposta
  • Turisme al Delta
    El cicle del cultiu de l'arròs fa que el paisatge del Delta sigui canviant, de quatre colors. Cap a l'abril, quan solten les aigües, el Delta és com un mirall tot de color blau i lluent; cap al maig,
  • Turisme a Tortosa
    Al Baix Ebre trobem una Catalunya de petits poblets i nuclis antics, i alhora una riquesa paisatgística única. És un territori que ens permet perdre'ns durant uns dies entre planes de cultius de
  • Ca la Viola
    "Som una petita i acollidora casa de poble on els visitants poden participar en les feines agrícoles de la vinya, l'olivera, l'hort o els animals de corral, que agraden molt als nens; també es poden
  • Turisme al Priorat
    El Priorat és una terra privilegiada, diversa, plena de matisos, imatge viva de la mediterrània rural, amb tantes possibilitats que es fan difícils d'encabir en un sol article. Aquí teniu vuit
  • Família a Cal Mateu - Agroturisme
    "Sóc empordanès, i ja fa deu anys que descanso els estius en aquest llogarret, acompanyat de la meva família. Sóc defensor de la pagesia catalana i aquí tinc la possibilitat de viure molt de prop les
  • Mercè Gil, Cal Mateu
    "Oferim als hostes la possibilitat de conèixer l'activitat agrària de casa nostra; als infants els fa especialment gràcia emportar-se cap a casa aquelles síndries, melons, cebes..., que han agafat
  • Gaudint de la Torre d'en Bofill
    "Ja ho diu la paraula agroturisme, combinar l’esbarjo, les visites a llocs desconeguts, amb una realitat cada cop més ignorada com és la feina del ramader, del pagès que treballa la terra". Vam
  • Agroturisme a la Torre d'en Bofill
    "Quan són famílies amb nens, el que els sol agradar més són les activitats a la nostra granja, i les visites teatralitzades al Castell i a la Muntanya de Sal de Cardona". Entrevistem la Teresa
  • La Barraca - Agroturisme
    Proximitat, franquesa, autenticitat, és passió pels valors de sempre, és energia per seguir avançant amb amor i il·lusió.   "La Barraca és una casa ideal per a públics molt variats:
  • Agroturisme a Can Cruset
    Can Cruset de Greansola, és una masia catalogada que data de l'any 1700 aproximadament, forma part d'una finca agrícola d'unes 12 hectàrees i on els seus propietaris sempre s'han dedicat a cultivar
  • La Barraca - Agroturisme
    "Molt d'espai per als nens i moltes possibilitats; la granja a prop, la riera, les passejades, els camps de blat, les piscines..." La Montserrat Tort ens explica la seva experiència
  • Can Cruset de Greansola, una masia catalogada que data de l'any 1700 aproximadament, forma part d'una finca agrícola d'unes 12 hectàrees i on els seus propietaris sempre s'han dedicat a cultivar la
  • Agroturisme Unió Pagesos - Josep Margenat
    JOSEP MARGENAT RESPONSABLE NACIONAL DEL SECTOR D'AGROTURISME D'UNIÓ DE PAGESOS Com ha passat als centres urbans, i en especial a Barcelona, al món rural s'ofereixen avui, a través de
  • Aleny és un petit nucli rural, dalt d’un turó, envoltat de camps de conreu i boscos de roures i alzines, un paisatge ondulat i amable on la família de Cal Farrés porta moltes generacions treballant
  • Cal Jeroni - Agroturisme
    La Teresa i en Josep, pagesos de tota la vida han treballat a la terra i n'han gaudit. L'any 1992 van posar en marxa el primer allotjament agroturístic del Penedès: Cal Jeroni. D'aquesta primera
  • Agroturisme Unió Pagesos - Manifest Turisme Responsable
    El turisme és un sector estratègic clau per al desenvolupament de l’economia catalana i, alhora, un motiu de satisfacció col·lectiva que persones d’arreu vinguin a conèixer el nostre petit gran país.
  • Cal Farrés Agroturisme
    Cal Farrés és un antic casal (en el seu interior trobem restes d’una torre i castell documentats des del segle XI) situat al nucli rural d’Aleny. El poblet d’Aleny (24 habitants) es troba situat a
  • Agroturisme a Ca la Siona
    La Loli Rubio ens explica la seva experiècia d'Agroturisme a Ca la Siona:    Ens va motivar fer agroturisme el fet que la gent que s'hi dedica no hi veu només un negoci, sinó que viuen la terra
  • Agroturisme
    L’agroturisme és una modalitat de turisme cada cop més estesa entre el públic, tant familiar com entre persones que volen trencar amb la rutina urbanita, gaudir del contacte amb la natura i les
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR