El sector de la vinya i el vi és un producte cabdal en la història agrària dels Països catalans i de la cultura mediterrània en general. No en va és un dels tres productes de la trilogia mediterrània, juntament amb el blat i l’oli. La importància d’aquest producte a Catalunya es pot visualitzar a través de les seves onze denominacions d’origen [DO] (Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta) a més de la DO del Cava. I, de fet, a dia d’avui, el vi i el cava representen el tercer sector més important de la indústria agroalimentària catalana.
En els darrers anys s’ha apostat per la qualitat i singularitat d’aquest producte fins al punt que el paisatge de vinya ha esdevingut el valor afegit i el reclam turístic d’aquests territoris. Cadascun, amb les seves particularitats, han impulsat les millors estratègies per a la promoció de la seva identitat vitivinícola. Estratègies que van des de rutes enogastronòmiques, maridatges, visites a cellers, etcètera. Totes elles, iniciatives que posen a l’abast del consumidor el fet de poder experimentar la cultura del vi des de diferents territoris.
Enllaços d’interès
http://www.enoturismepenedes.cat (Enoturisme del Penedès)
http://www.prioratenoturisme.com/ca (Priorat enoturisme)
http://rutadelvidelleida.com (Rutes del vi a Lleida)
http://www.terraaltarural.org/enoturisme/ (Enoturisme Terra Alta)
http://www.alella.cat/enoturisme (Enotursime Alella)
http://ca.costabrava.org/que-fer/ruta-del-vi (Enoturisme Costa Brava)
http://www.vinseum.cat/ (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya)