Can Cruset de Greansola, una masia catalogada que data de l'any 1700 aproximadament, forma part d'una finca agrícola d'unes 12 hectàrees i on els seus propietaris sempre s'han dedicat a cultivar la terra. Actualment han fet un pas més i treballen tots els cultius amb el sistema ecològic i venen els productes a través del comerç de proximitat. El producte estrella és l'oli ecològic extra verge.
En Víctor Solanes ens explica la seva experiència d'Agroturisme a Can Cruset:
Què és el que més et va agradar del lloc?
La veritat és que ens va agradar tot. La ubicació és boníssima, amb unes vistes espectaculars d’un mar de vinyes i uns accessos còmodes per carretera. La Gemma va ser molt atenta en tot moment i no ens va faltar de res. La casa és maquíssima i està cuidada al detall. No es pot demanar més.
Quines activitats hi vas dur a terme, i quines et van agradar més?
De fet, nosaltres anàvem a fer una cursa d’orientació a Sant Pere de Riudebitlles el dissabte, i a partir d’aquí vam buscar casa rural per la zona. Vam tenir la sort de trobar Can Cruset, i quan ens van informar que oferien altres activitats vam pensar que seria perfecte per ocupar el diumenge també. Vam trobar que esporgar les vinyes podia ser interessant. La vam encertar! Tota l’activitat va estar molt bé; la tenen molt ben cuidada i detallada: passeig per les vinyes, explicacions, rerefons històric, esporgar, despampolar, copeta de cava en acabar... Un matí ple de conversa distesa i molt interessant.
Amb qui vas a fer agroturisme?
Amb amics. Cada any fem un parell de sortides de cap de setmana i ens ajuntem vuit o deu amics. Intentem que les sortides tinguin un perquè, a més de compartir taula i cuina tots plegats, i en aquest cas van ser la Cursa d’Orientació i aprendre a esporgar la vinya.
Com vas descobrir l'agroturisme?
El vam descobrir al web de Can Cruset. Com et comentava, un cop vam triar el lloc vam mirar possibles activitats per fer el diumenge, i una de les opcions del web era esporgar les vinyes (que per dates era l’única disponible). Vam concretar-ho amb la Gemma, que ens va explicar com ho faríem, i ens vam decidir.
Què et va motivar a fer agroturisme, en comptes del turisme rural tradicional?
Sempre busquem quelcom més en les sortides, activitats que donin sentit al cap de setmana, més enllà de compartir temps amb amics (que també ho busquem). Altres anys han estat esdeveniments esportius, i aquest any va ser agroturisme i orientació. És un plus que t’emportes.
Alguna anècdota relacionada amb la teva experiència d'agroturisme?
Bé, no tots els dies aprens que esporgar és tallar branques i despampolar és treure només els pàmpols (fulles) de la vinya per airejar-la i que maduri més sana.
Amb la col·laboració de: