Vam entrevistar la Maria Mercè Gil, propietària de Cal Mateu:
Ep, abans de tot, què ha passat amb aquest braç?
Buf!... coses de la feina. La meva altra dedicació és mestra, a l'escola Montsant de la Bisbal de Falset, i aquest passat juliol, en un Erasmus en anglès a l'illa de Malta, vaig relliscar degut a un terra en mal estat, i en caure em vaig trencar el braç. Ja gairebé està curat, però et pots imaginar el maldecap, quan ets fora, tant per a mi com per als companys viatge.
Bé, parla’ns sobre el vostre establiment...
La casa de pagès Cal Mateu es troba també a La Bisbal de Falset, a la comarca del Priorat. En Carles, el meu marit, és pagès i es dedica a la producció ecològica de fruita i oli, i jo me n'ocupo de la gestió. Ens hi dediquem des de l'any 1999. És una casa molt senzilla, ideal per a grups familiars o d'amics.
Què aporta l’entorn? La gent hi va també perquè hi ha mar, muntanya, llocs històrics o culturals a prop?
La nostra casa de pagès està situada en un entorn rural privilegiat, a prop del Parc Natural de la Serra del Montsant. La majoria dels nostres clients hi venen per gaudir de la natura, de la tranquil·litat i del silenci. Els darrers anys ha augmentat el nombre de clients que venen per practicar l'escalada a la zona de Margalef, reconeguda internacionalment. A part de l'entorn natural, a La Bisbal es pot visitar la Cova de Santa Llúcia, una balma que fou utilitzada com a hospital de campanya durant la Guerra Civil, i un petit museu privat on l'Enric de Cal Cafè Nou ens explica tot allò que ha investigat sobre aquesta guerra a la nostra zona.
Quines activitats hi dueu a terme, i quines tenen més èxit?
Nosaltres no organitzem activitats lúdiques, aquí la gent ve bàsicament a caminar, escalar, descansar... El que sí que oferim als clients és la possibilitat de conèixer directament l'activitat agrària pròpia de casa nostra. Poden visitar els trossos acompanyats pel Carles i participar en la recollida dels diferents fruits. Després s’enduen els productes que han collit. Als infants els fa especialment gràcia emportar-se cap a casa aquelles síndries, melons, cebes..., que han agafat ells mateixos.
Quin tipus de públic ve normalment al vostre establiment?
Hi venen escaladors, cicloturistes, persones a qui els agrada el senderisme i la muntanya, i famílies amb infants que s'ho passen d'allò més bé jugant lliurement pel carrer.
Quina és la millor època per anar-hi?
Depèn del que hi busqui el client. Per a les famílies és millor l'estiu: els nens i nenes poden gaudir de la piscina pública, sortir a la fresca a les nits, i jugar i córrer pels carrers amb els petits del poble. Per als clients que volen caminar per la muntanya pels diferents camins i rutes que ens ofereix el Montsant, les millors èpoques són la primavera i la tardor, ja que no fa tanta calor i poden gaudir dels colors que ens ofereix la natura. Als qui volen practicar l'escalada o el cicloturisme també els recomano la primavera i la tardor. Com a festivitats, sens dubte els dies de la Festa Major, al voltant del 8 de setembre.
Què recomaneu a una persona que estiguin pensant en anar a un establiment d’aquest tipus?
Casa nostra pot aportar pau, tranquil·litat, natura, un tracte familiar i, com ens va dir un client, «escoltar el silenci».
Amb la col·laboració de: