Quan un plat o una beguda esdevenen molt populars sovint és difícil destriar-ne els orígens en el temps. El vermut n'és un bon exemple: l'origen del vermut negre sembla que hem de cercar-lo a Itàlia al s. XIX, mentre que el vermut blanc té un origen francès —de fet, el mot català vermut prové del francès vermout o vermouth, que alhora troba l'etimologia a l'alemany wermut.
Però ens podem remuntar molt més enllà: a l'antiga Grècia ja maceraven el vi amb espècies i plantes aromàtiques, i al 1700 aC hi ha registres de licors fets amb donzell, la planta que dona al vermut el seu característic punt amargant, i que gens casualment s'anomena wermut en alemany.
El vermut a Catalunya, una tradició secular que ressorgeix
«Anem a fer el vermut?» És molt més que fer un aperitiu, és una ocasió per sortir a fer un volt el cap de setmana abans de dinar, per trobar-nos amb els amics o simplement per gaudir de l'arribada del bon temps o de l'estona prèvia a un àpat familiar a casa. Però també pot ser una forma d'apropar-nos al territori, per això des d'Agroturisme us proposem nou llocs on gaudir d'un vermut tradicional a Catalunya.
1. Reus
Reus va ser la primera ciutat catalana on es va començar a produir vermut de forma massiva i a exportar-se, i a finals del s. XIX hi havia trenta empreses que hi produïen més de cinquanta marques de diferents. Us recomanem que en tasteu algunes al Museu del Vermut, o que descobriu vermuteries tradicionals i amb història a la Ruta del Vermut de Reus.
2. Falset
Un altre lloc per gaudir d'un dels vermuts amb més tradició a Catalunya és la Cooperativa Falset Marçà, on des del 1912 produeixen un vermut macerat amb més d'un centenar d'herbes durant tres anys. El celler en si ja val una visita.
3. Batea
El poble de Batea és més aviat conegut pels seus vins, però també hi trobem una joia del vermut català: a la Casa Mariol, una empresa familiar que ha passat de generació en generació des de mitjans de s. XX, es fa un dels vermuts més preuats del territori.
4. Vilassar de Mar
El vermut té un sabor especial a prop del mar. A Vilassar, la casa Espinaler fabrica vermut des del 1896, i s'ha posicionat com una de les marques més populars a Catalunya no només pel vermut pròpiament, sinó pels seus productes especialitzats per a l'aperitiu. Us recomanem que no us limiteu al seu vermut «de batalla», sinó que tasteu les versions Reserva i Vintage.
5. Bràfim
Tornem al Camp de Tarragona. A Bràfim trobem la Casa Padró, que es dedica a la fabricació de vins i vermuts des del 1886. Els seus vermuts han rebut diferents reconeixements per la seva gran qualitat, i a més al celler ofereixen visites guiades que són, en paraules de la pròpia marca, una experiència sensorial per descobrir el vermut.
6. El Morell
A la Vila d'El Morrell hi ha una altra bodega clàssica del mapa vermuter català: les Bodegas Yzaguirre, una empresa familiar amb més de cent anys d'història. La marca Yzaguirre és una de les més populars arreu de Catalunya, però el més desconegut Vermouth Francisco Simó & Cia Rojo, de la mateixa casa, és molt buscat pels entesos.
7. Badalona
A Badalona trobem la fàbrica del primer vermut que es va produir a Catalunya, a mitjans del s. XIX: el vermut Perucchi. Tot i el seu nom de reminiscències italianes, es considera «el primer vermut català», i es fabrica encara seguint processos artesanals i amb una fórmula, si fa no fa com totes, secreta. Cap ruta del vermut estaria completa sense un Perucchi.
8. Sabadell
El ressorgiment de la cultura del vermut en els darrers anys no només ha donat empenta a les marques tradicionals, sinó que ha donat lloc a noves creacions que recullen sabors i aromes del territori. Aquest és el cas del Vermut Mussons, creat a Sabadell amb herbes del Parc Natural de Sant Llorenç i vins procedents de les vinyes del Parc Agrari de la ciutat.
9. Barcelona
A Barcelona no us recomanem cap casa ni vermut en especial, sinó que gaudiu de les seves bodegues històriques, algunes fins i tot centenàries, per copsar millor l'essència d'aquesta tradició tan nostrada.
Catalunya es pot descobrir, es pot viure, de moltes formes. Ara que ve el bon temps, fer el vermut per diferents indrets del nostre territori és una que pot venir molt de gust.
Amb la col·laboració de: