Ara que arriba el bon temps ve de gust aprofitar el cap de setmana, sortir de casa i que ens toqui el sol i l'aire -tot i que això darrer dependrà del temps que decideixi acompanyar-nos aquell dia. La platja i la muntanya solen ser les destinacions més populars, però alhora també les més massificades. Si us ve de gust fugir per un dia de cues interminables a la carretera i indrets plens de gent que ha tingut la mateixa pensada que vosaltres, us proposem una escapada diferent per conèixer un dels racons més bonics i amagats del país.
Aquest poblet compta amb poc més de quaranta habitants, la majoria dels quals treballen al Molí de l'Oli, als Cellers Scala Dei o al complex de la Cartoixa d'Escaladei. De fet, va néixer com a conreria de la cartoixa i no ha crescut més enllà. Potser precisament per això conserva encara l'encant dels seus orígens, i ens permet fer-nos una idea de com hi devia ser la vida al s. XII, quan es va fundar la cartoixa.
En un matí hi podeu visitar el molí d'oli i el celler, tot plegat a la mateixa placeta on s'arreceren els principals edificis i habitatges del llogarret. A més, hi trobareu alguns restaurants de cuina tradicional catalana amb brasa on podeu dinar molt i molt bé, ja sigui a la mateixa plaça o al caminet d'entrada al poble.
Malgrat el seu nom, el Molí de l'Oli és de fet una agrobotiga, que combina la venda d'olis ecològics i artesans amb un espai-museu. La botiga en si és encisadora, amb pedra vista i bigues de fusta. Hi podreu tastar els diferents olis amb una mica de pa, i us n'explicaran l'origen, els mètodes d'elaboració antics i actuals, i tot allò que vulgueu saber. No cal dir que els olis són excepcionals, especialment els de primera premsada, difícils de trobar a botigues comercials.
A la mateixa plaça trobareu l'entrada als Cellers Scala Dei; us recomanem reservar amb antelació per poder-hi fer la visita guiada i el tast de vins. Hi podreu descobrir uns vins excel·lents, i la visita està plena d'anècdotes i particularitats de la zona que fan que no sigui una «visita més a un celler qualsevol». Com a curiositats: a la zona fa més de cent anys que s'hi practica la vinicultura, i els raïms dels vins del celler tenen cinquanta anys de mitjana. De fet, el 1775 el britànic Henry Swinburne va afirmar que, a la regió de Reus, «el millor vi per beure és el que es cull a les muntanyes dels cartoixans».
Més enllà del vessant cultural i històric -que en té força i de ben fascinant- la Cartoixa d'Escaladei es troba ubicada en un entorn incomparable, al peu de la serra del Montsant.
A la visita guiada podreu conèixer els orígens i la història de la cartoixa, així com el dia a dia d'un monjo cartoixà i els indrets on dormia, feia vida i participava en les diferents activitats de la comunitat. A banda de la visita a la cartoixa en si, es pot fer una ruta pel voltants i gaudir de les vistes panoràmiques dels cingles del Montsant, o visitar el forn de calç, les coves roges o la font del Manitral i la Bassa Llarga, entre altres indrets naturals o relacionats amb la vida al recinte.
Un dia ben complet, amb una mica de tot plegat: cultura, història, paisatges i gastronomia del territori. I no cal dir que si voleu fer nit a prop, l'agroturisme en qualsevol de les cases del nostre portal pot ser una de les opcions més autèntiques i amb més encant.
Amb la col·laboració de: