Actualitat

El xató: història, recepta i curiositats

Recepta Xato
Recepta Xato

Tant l'origen com el nom del xató estan lligats al món del vi, concretament a les festes del vi nou, a l'hivern. Per això, la temporada «oficial» del xató va de finals de novembre a mitjans de març, però «oficiosament» és un plat que, a dia d'avui, es gaudeix durant tot l'any, sobre tot a les èpoques de calor. 

 

El mot xató defineix tant la salsa com l'amanida amb què es degusta. Segons Marià Aguiló, el xató és una «salsa que es fa amb vitxo ben trinxat, alls, oli i vinagre i picat i deixatat en el morter com l'all-i-oli i es posa al bacallà bullit». Aquesta salsa s'acompanya amb una base d'escarola, anxoves, tonyina i bacallà. 

 

És un plat típic del Penedès i el Garraf, on hi ha diverses poblacions que se'n disputen l'origen, com Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès, i Vilanova i la Geltrú. En aquestes zones són molt tradicionals les xatonades, i cada any s'hi organitza la Ruta del Xató, amb activitats de lleure i degustació d'aquest plat típic. 

 

Els orígens del xató

Les festes del vi nou se celebren arreu de Catalunya durant l'època d'hivern, són celebracions on es dona la benvinguda al primer vi sortit de la collita d'enguany. 

 

Segons una de les possibles etimologies, el nom xató es relaciona amb l'aixetó, una petita aixeta que es col·locava a la bóta de vi i permetia que aquest sortís. Aquest moment, conegut com a aixetonar la bota, marcava l'inici de la festa del vi nou. Durant la celebració es menjaven també productes de temporada, com l'escarola, i salaons, que es trobaven a la majoria de cases de pagès. 

 

Alguna teoria relaciona l'origen del mot xató amb château per la forma en què es col·loca l'escarola al plat, formant un petit «castell», però aquesta teoria té poca acceptació.

 

La Ruta del Xató

Cada any, a les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf s'organitza la Ruta del Xató, amb activitats de lleure i degustació entorn a aquest plat i als vins de la DOP Penedès.

 

Si bé és cert que la proposta actual inclou activitats de tota mena -des d'espectacles culturals, natura, platja, espectacles...-, la pedra angular de la Ruta segueix sent el xató i els vins de la zona, una excel·lent forma de descobrir i aprofundir en el nostre patrimoni gastronòmic. 

Recepta tradicional

Hi ha diverses poblacions que es disputen l'autoria original de la recepta (de fet, cada població té la seva versió, lleugerament diferent). Nosaltres us compartim la recepta recollida al corpus de la cuina catalana:

 

Per a la salsa

  • 5 nyores
  • 15 g d'avellanes torrades
  • 15 g d'ametlles torrades
  • 4 llesques de pa remullat amb vinagre
  • 2 grans d'all 
  • Oli
  • Vinagre 
  • Sal

Per a l'amanida

  • 2 escaroles
  • 200 g de bacallà esqueixat dessalat
  • 100 g de tonyina salada en remull
  • 8  filets d'anxova dessalats
  • Un grapat d'olives variades: arbequines, sevillanes, negres...

 

Elaboració
Netegeu, renteu i escorreu molt bé l'escarola. Escaldeu les nyores i traieu-ne la polpa. Piqueu en un morter els fruits secs, els alls i la polpa de les nyores. Afegiu-hi la molla de pa una mica escorreguda i aneu-ho remenant lentament alhora que, de mica en mica, hi afegiu l'oli fins que tingueu la quantitat i la consistència desitjades. La salsa ha de quedar lligada. Amaniu l'escarola amb la salsa, remenant perquè quedi tot ben mesclat, i decoreu-ho amb els peixos salats i les olives. Tireu-hi una mica més de salsa per sobre.


Per suposat, hi ha moltes variants, potser tantes com cuiners i cuineres! Podeu provar donar-li un toc encara més refrescant amb raves, com al xató de Xavier Mestres, posar-li arengada com al xató de Jordi Urpí, o fins i tot afegir-hi uns boníssims cigrons de l'Alta Anoia, com a la versió d'El Cigró

 

Amb la col·laboració de:

 

Altres noticies

  • Pallars Sobirà
    Res millor per desconnectar del dia a dia que un cap de setmana al Pallars Sobirà. En aquesta comarca, considerada el centre neuràlgic dels esports d'aventura, hi trobem el Certascan, l'estany més
  • Turisme pel Bages
    El Bages es troba ubicat al centre de Catalunya, dins la Depressió Central. Aquesta referència geogràfica potser ens despista, ja que el seu nom no ens fa pas evocar les joies de la història i la
  • Turisme a l'Alt Urgell
    Potser per la seva ubicació, a voltes aïllada i a tocar de tot plegat, l'Alt Urgell ha sabut conservar les tradicions i un caràcter propi, autèntic, forjat entre muntanyes i obagues. Fent frontera
  • Castell de Tamarit - Agroturisme
    Catalunya és terra de castells. Sabíeu que hi ha més de set-cents castells i fortaleses escampats arreu del territori? És difícil doncs fer una tria per a una ruta: n'hi ha que tenen un fort
  • Caldes de Malavella - Modernisme Vichy
    Als s. XIX i XX, el Modernisme va trencar molts dels cànons estètics i culturals arreu d'Europa. Però probablement va ser a Catalunya on va impactar de forma més intensa: el Modernisme català va
  • Idees per passar un cap de setmana a Girona
    Girona és una ciutat que encisa, sedueix i enamora. Tant se val quantes vegades hàgim passejat pels seus carrerons medievals, pels ombrívols jardins o pels ponts que creuen el riu Onyar i ens
  • Ara que arriba el bon temps ve de gust aprofitar el cap de setmana, sortir de casa i que ens toqui el sol i l'aire -tot i que això darrer dependrà del temps que decideixi acompanyar-nos aquell dia.
  • L'agroturisme és una activitat complementària a l'activitat agrícola, ramadera i forestal. La nostra feina manté el camp català viu. Donem a conèixer els 9 punts inicials que cal conèixer si es vol
  • El vermut a Catalunya
    Quan un plat o una beguda esdevenen molt populars sovint és difícil destriar-ne els orígens en el temps. El vermut n'és un bon exemple: l'origen del vermut negre sembla que hem de cercar-lo a Itàlia
  • Prullans de Cerdanya Turisme
    Quan pensem en la Cerdanya ens venen al cap inacabables paisatges emblanquits per la neu. En les èpoques més fredes de l'any molta gent enfila els caps de setmana cap a la Cerdanya per esquiar, i
  • El Solsonès és una comarca que ha sabut conservat les arrels i les tradicions, un indret on podem gaudir de gegants, de natura, de patrimoni i, com no podia ser d'una altra manera, d'una
  • Plaça de l'Esglesia Horta de Sant Joan Terra Alta
    La Terra Alta és una comarca amb moltes facetes. És una terra de pagesia, de vins, d'oli, modernista, històrica, natural... Una terra inacabable que, per descomptat, dona per a molt més que un
  • Turisme a Osona
    La comarca d'Osona, al centre del triangle entre el Pirineu, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Costa Brava, ens ofereix un paisatge interior molt ric i variat, amb muntanyes, serralades, boscos
  • Turisme a Alella
    Cal dir que el Maresme sempre ha estat estretament lligat a la mar? El propi mot ja ens ho deixa veure: del llatí maritima, ‘de la mar’, maresme o maresma és una regió de costa baixa, sovint
  • Parc Natural del Montseny
    Quan sentim a parlar del Vallès, el més probable és que ens vingui al cap el passat industrial, tèxtil i modernista de moltes de les ciutats de la zona. Tot i que és una bona forma de
  • La Barraca
    El Delta de l'Ebre és un espai natural únic a tot Catalunya. Hi passen unes 400 espècies d'aus durant l'any, a més de la fauna i flora habituals, i les llacunes i platges verges quilomètriques
  • Montsià
    Per a un bon viatger, hi ha mil i una formes de descobrir una regió. La història, la cultura, l'art, el paisatge, la gent, els costums..., i per suposat, la gastronomia. Aquesta és la nostra
  • Turisme al Delta
    El cicle del cultiu de l'arròs fa que el paisatge del Delta sigui canviant, de quatre colors. Cap a l'abril, quan solten les aigües, el Delta és com un mirall tot de color blau i lluent; cap al
  • Turisme a Tortosa
    Al Baix Ebre trobem una Catalunya de petits poblets i nuclis antics, i alhora una riquesa paisatgística única. És un territori que ens permet perdre'ns durant uns dies entre planes de cultius de
  • Ca la Viola
    "Som una petita i acollidora casa de poble on els visitants poden participar en les feines agrícoles de la vinya, l'olivera, l'hort o els animals de corral, que agraden molt als nens; també es
  • Turisme al Priorat
    El Priorat és una terra privilegiada, diversa, plena de matisos, imatge viva de la mediterrània rural, amb tantes possibilitats que es fan difícils d'encabir en un sol article. Aquí teniu vuit
  • Família a Cal Mateu - Agroturisme
    "Sóc empordanès, i ja fa deu anys que descanso els estius en aquest llogarret, acompanyat de la meva família. Sóc defensor de la pagesia catalana i aquí tinc la possibilitat de viure molt de prop
  • Mercè Gil, Cal Mateu
    "Oferim als hostes la possibilitat de conèixer l'activitat agrària de casa nostra; als infants els fa especialment gràcia emportar-se cap a casa aquelles síndries, melons, cebes..., que han
  • Gaudint de la Torre d'en Bofill
    "Ja ho diu la paraula agroturisme, combinar l’esbarjo, les visites a llocs desconeguts, amb una realitat cada cop més ignorada com és la feina del ramader, del pagès que treballa la terra".
  • Agroturisme a la Torre d'en Bofill
    "Quan són famílies amb nens, el que els sol agradar més són les activitats a la nostra granja, i les visites teatralitzades al Castell i a la Muntanya de Sal de Cardona". Entrevistem la
  • La Barraca - Agroturisme
    Proximitat, franquesa, autenticitat, és passió pels valors de sempre, és energia per seguir avançant amb amor i il·lusió.   "La Barraca és una casa ideal per a públics molt variats:
  • Agroturisme a Can Cruset
    Can Cruset de Greansola, és una masia catalogada que data de l'any 1700 aproximadament, forma part d'una finca agrícola d'unes 12 hectàrees i on els seus propietaris sempre s'han dedicat a
  • La Barraca - Agroturisme
    "Molt d'espai per als nens i moltes possibilitats; la granja a prop, la riera, les passejades, els camps de blat, les piscines..." La Montserrat Tort ens explica la seva experiència
  • Can Cruset de Greansola, una masia catalogada que data de l'any 1700 aproximadament, forma part d'una finca agrícola d'unes 12 hectàrees i on els seus propietaris sempre s'han dedicat a cultivar
  • Agroturisme Unió Pagesos - Josep Margenat
    JOSEP MARGENAT RESPONSABLE NACIONAL DEL SECTOR D'AGROTURISME D'UNIÓ DE PAGESOS Com ha passat als centres urbans, i en especial a Barcelona, al món rural s'ofereixen avui, a través
  • Aleny és un petit nucli rural, dalt d’un turó, envoltat de camps de conreu i boscos de roures i alzines, un paisatge ondulat i amable on la família de Cal Farrés porta moltes generacions
  • Cal Jeroni - Agroturisme
    La Teresa i en Josep, pagesos de tota la vida han treballat a la terra i n'han gaudit. L'any 1992 van posar en marxa el primer allotjament agroturístic del Penedès: Cal Jeroni. D'aquesta primera
  • Agroturisme Unió Pagesos - Manifest Turisme Responsable
    El turisme és un sector estratègic clau per al desenvolupament de l’economia catalana i, alhora, un motiu de satisfacció col·lectiva que persones d’arreu vinguin a conèixer el nostre petit gran país.
  • Cal Farrés Agroturisme
    Cal Farrés és un antic casal (en el seu interior trobem restes d’una torre i castell documentats des del segle XI) situat al nucli rural d’Aleny. El poblet d’Aleny (24 habitants) es troba situat
  • Agroturisme a Ca la Siona
    La Loli Rubio ens explica la seva experiècia d'Agroturisme a Ca la Siona:    Ens va motivar fer agroturisme el fet que la gent que s'hi dedica no hi veu només un negoci, sinó que viuen la terra
  • Agroturisme
    L’agroturisme és una modalitat de turisme cada cop més estesa entre el públic, tant familiar com entre persones que volen trencar amb la rutina urbanita, gaudir del contacte amb la natura i les
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR