Un territori és, al capdavall, una miscel·lània inacabable: paisatges, cultura, història, persones, literatura, folklore..., i per suposat, gastronomia. Una olor sortint de la cuina, el sabor d'una cullerada a la boca, el sol fet d’esmentar el nom d'un plat de la cuina tradicional, ens traslladen immediatament a un lloc i moment determinats.
Al Berguedà, aquests records no només se'ns omplen de sabor, sinó d'història i tradició. Sabies que, gràcies a la seva particular ubicació, hi han sobreviscut cultius de muntanya desconeguts a altres zones de Catalunya?
Val a dir que la cuina del Berguedà és una cuina intensa, de sabors potents, que de seguida ens porten al bosc, els conreus i els horts d'on sorgeixen. T'expliquem quins són els ingredients i plats més típics de la gastronomia berguedana.
Un dels productes de la zona per excel·lència, els pèsols negres, sembla que van arribar al Berguedà al s. XVIII. Es un llegum petit, irregular, d'un verd grisós que es torna fosc —negre— quan es cou. Aquest pèsol té una textura molt fina i un sabor profund i aromàtic, característiques que li han valgut un lloc entre els llegums «de gamma alta».
Se sol degustar en guisats, però potser el plat més típic són els pèsols negres amb rosta, on el seu sabor no queda emmascarat per la intensitat de les salses.
Si voleu saber-ne més, cada any el primer dissabte de novembre té lloc la Mostra Gastronòmica del Pèsol Negre a Gósol, amb tot un ventall d'activitats al voltant d'aquest magnífic i a voltes desconegut llegum.
El blat de moro escairat només el trobareu a la comarca del Berguedà, on es va començar a conrear al s. XVIII. El seu color blanquinós prové del procés d'escairat a què se sotmet el gra. La forma tradicional d'escairar consisteix en treure la pellofa del blat de moro amb uns molins o escairadors, o bé coure els grans de blat amb cendra i fregar-los perquè en salti la pell, tot i que avui dia hi ha maquinària més moderna per escairar el blat de moro.
El plat estrella elaborat amb aquest ingredient i que us recomanem tastar és l'escudella de blat de moro escairat. Curiosament, aquesta sopa, prou desconeguda a altres zones de Catalunya, presenta moltes similituds amb plats de la cuina mexicana, equatoriana, peruana i argentina. I per suposat, al desembre té lloc un tast de blat de moro escairat, dins del marc de les fires de Nadal a Gironella.
Aquest és potser el plat més conegut dels que hem esmentat fins al moment, un plat senzill però contundent, molt representatiu de la cuina tradicional de muntanya. La recepta de patates emmascarades es caracteritza per combinar les patates, que per anar bé han de ser patata negra de primera qualitat, amb botifarra negra.
Si heu tastat aquests tres plats, ja podeu ben dir que heu tastat l'essència de la cuina del Berguedà. Però no us quedeu només amb això! Us convidem també a tastar la cuina del bolet, el tupí o porc confitat en greix, l'allioli de codony o l'excel·lent assortit de formatges i embotits, especialment a la tardor i l'hivern, quan hi trobareu una àmplia mostra de fires i mercats gastronòmics a la regió, i els seus intensos plats us reconfortaran del fred.
Arribats aquí, sabedors que no és possible veure-ho tot plegat en un dia i que els paisatges i gastronomia privilegiades del Berguedà s'ho valen, valoreu fer una visita de cap de setmana i estar-vos en alguna de les cases d'Agroturisme que trobareu en aquest territori!
Amb la col·laboració de: