El cultiu de l’olivera és una forma de vida i un tret idiosincràtic d’una part important de Catalunya, i la pagesia que s’hi dedica s’ha guanyat a pols el reconeixement de l’excel·lència de la producció d’olis d’oliva verge extra. No és perquè sí que pràcticament tot el territori català productor d’oli està emparat en les cinc Denominacions d’Origen Protegides [DOP] existents (les Garrigues, Siurana, Oli de Terra Alta, Oli del Baix Ebre-Montsià o Oli de l’Empordà).
La qualitat del producte sumada al fet que cada vegada es valora més l’alimentació saludable i el producte de proximitat, contribueixen a augmentar la curiositat del turista que visita zones rurals per descobrir la cultura de l’oli. I l’oferta i les opcions no són poques: diverses cases i allotjaments rurals ofereixen l’opció d’anar a collir olives, d’entendre el cicle del cultiu, organitzen tastos d’olis o visites a molins. És una oportunitat per aprendre sobre la producció, les varietats, la transformació fins a l’obtenció de l’oli; però també és una oportunitat per entendre que l’oli també és salut, és tradició, és gastronomia, és preservació del territori i del sector agrari, és coneixement, i, en definitiva, és cultura. Una cultura viva i amb ganes de donar-se a conèixer.
Enllaços d’interès
http://www.olidoplesgarrigues.com (DOP Garrigues)
http://www.siurana.info (DOP Siurana)
http://www.dopoliterraalta.com (DOP Terra Alta)
http://www.acobem.com (DOP Baix Ebre-Montsià)
http://www.oliemporda.cat (DOP Empordà)
http://www.culturadeloli.cat (Centre de la Cultura de l’oli de Catalunya)
http://www.oleotursimegarrigues.cat (Oleoturisme Garrigues)
http://www.turismeulldecona.com/oliveres-milenaries (Turisme Ulldecona)
http://www.riudecanyes.com/oleoturisme (Oleoturisme Riudecanyes)